בדיקות פוליגרף נחשבות לאחד מכלי האבחון המדויקים והאמינים ביותר, אבל עדיין קיימים מיתוסים ותפיסות שגויות רבים לגביהן. הגיע הזמן להפריך את המיתוסים האלה ולחשוף את האמת המלאה על בדיקות הפוליגרף המודרניות.
5 מיתוסים על בדיקות פוליגרף שחייבים להפסיק להאמין בהם – האמת המלאה
מיתוס מספר 1: בדיקות פוליגרף אינן מדויקות או אמינות
הסברה: הטענה שאין בסיס מדעי מוצק התומך בטענה שבדיקות פוליגרף יכולות לקבוע באופן חד משמעי האם אדם דובר אמת או שקר, והחשש שמצבים כגון לחץ, חרדה, עייפות, תרופות ואף מחלות, עלולים להשפיע על התגובות הפיזיולוגיות של הנבדק, גם כאשר הוא דובר אמת.
האמת: בדיקות פוליגרף מתקדמות בוחנות סימנים פיזיולוגיים רבים כגון קצב לב, לחץ דם, קצב נשימה ורמות הזעה באמצעות חיישנים מדויקים. הנתונים האלה מנותחים על ידי תוכנות מתקדמות לזיהוי סימני שקר. כאשר הבדיקות מבוצעות על ידי מפעילים מוסמכים ומנוסים, הדיוק שלהן מגיע לרמה של 98% ויותר. כל הטענות לגבי אי-דיוק מתבססות על נתונים ישנים וטכנולוגיות מיושנות.
מיתוס מספר 2: בדיקות פוליגרף הן פולשניות וחודרניות
הסברה: במהלך בדיקת פוליגרף, הנבדק מחובר למכשיר המודד מספר מדדים פיזיולוגיים, כגון לחץ דם, קצב לב, נשימה והולכה חשמלית של העור. מידע זה נחשב למידע אישי רגיש, וחשיפתו עשויה לפגוע בפרטיותו של הנבדק. ייתכן שהנבדק ירגיש לא בנוח עם חשיפת מידע פיזיולוגי זה, במיוחד אם הוא אינו סומך על הבודק או על תהליך הבדיקה. בנוסף, הנבדק נדרש לענות על שאלות אישיות, לעיתים קרובות קשות או מביכות, במהלך בדיקת פוליגרף, וייתכן שהוא ירגיש לחץ לענות על שאלות אלו, גם אם אינו רוצה לעשות זאת.
האמת: בדיקות הפוליגרף אינן כוללות כל פעולה פולשנית או חודרנית. הן אינן כוללות שאלות אישיות מביכות או בדיקות גוף כלשהן. הנבדק פשוט מחובר באמצעות חיישנים לא-פולשניים למכשיר המודד תגובות פיזיולוגיות גרידא. התהליך נעשה בכבוד, במקצועיות ותוך שמירה על פרטיות הנבדק.
מיתוס מספר 3: בדיקות פוליגרף פוגעות בזכויות אדם ובחופש הביטוי
הסברה: העובד נאלץ לעבור בדיקות פוליגרף בניגוד לרצונו החופשי.
האמת: בדיקות הפוליגרף מבוצעות אך ורק בהסכמה חופשית של הנבדק. אין כפייה או התעלמות מזכויותיו הבסיסיות. למעשה, בדיקות אלה דווקא תורמות להגנה על החוק והסדר החברתי. הנבדק יכול לסרב לעבור בדיקה בכל עת, אך זכותו זו מכבדת במלואה.
מיתוס מספר 4: בדיקות פוליגרף מוטות וניתנות לרמאות
הסברה: אנשים מסוימים עשויים לפתח טכניקות המאפשרות להם לשלוט בתגובותיהם הפיזיולוגיות, כגון נשימה וקצב לב, גם במצבי לחץ או שקר. כתוצאה מכך, ייתכן שאנשים אלו יצליחו להציג תגובות פיזיולוגיות "נורמליות" במהלך בדיקת הפוליגרף, גם כאשר הם משקרים. סברה שניה היא שאנשים שעברו בעבר בדיקות פוליגרף עשויים להיות מודעים יותר לגורמים המשפיעים על תוצאות הבדיקה ולפתח טכניקות או אסטרטגיות שיאפשרו להם לרמות את הבדיקה ביתר קלות.
האמת: בדיקות פוליגרף מודרניות מצוידות באמצעים לזיהוי מהימן של ניסיונות רמאות או "עקיפה". הן כוללות שאלות ומשימות ייחודיות לזיהוי הונאה, וכן טכניקות לבדיקת תקינות הבדיקה. מפעילים מוסמכים עוברים הכשרה מעמיקה בזיהוי סימני שקר וביקורת על תקינות הבדיקות. כל ניסיון רמאות נחשף בוודאות כמעט מוחלטת.
מיתוס מספר 5: בדיקות פוליגרף יוצרות אווירה של חוסר אמון
הסברה: העובדים עלולים לחוש שלא סומכים עליהם בארגון ולא מאמינים להם ובהם, ובשל כך דורשים מהם לעבור בדיקות פוליגרף.
האמת: בדיקות הפוליגרף אכן בוחנות את האמינות, אך הן דווקא תורמות לבניית אמון בסופו של דבר. ידיעת העובדים כי הם עשויים לעבור בדיקות תקופתיות מרתיעה אותם מפני מעשי עבירה או רמאות ומצמצמת את הצורך באמצעי פיקוח יקרים אחרים. ארגונים המפעילים מערכת בדיקות פוליגרף נתפסים כשומרי חוק ומקדמים תרבות של אמון, אמינות ושקיפות.
בדיקות הפוליגרף המודרניות הן כלי מדויק, אמין ואתי לחלוטין כאשר הן מבוצעות כראוי. מומלץ להיפטר מהמיתוסים והתפיסות המוטעות, ולהכיר את האמת המלאה על יתרונותיהן הרבים בהגנה על שלטון החוק, אכיפת החוק וסדרי החברה התקינים. עם הטכנולוגיות החדשניות, בדיקות אלה הפכו למדויקות יותר מתמיד ונטולות כל השפעות לוואי שליליות.